Ανακαλύπτοντας την Ιλιάδα μέσα από Θεατρικές Τεχνικές (Γυμνάσιο/Λύκειο)

Ανακαλύπτοντας την Ιλιάδα μέσα από Θεατρικές Τεχνικές (Δημοτικό)
4 Σεπτεμβρίου 2017

Ανακαλύπτοντας την Ιλιάδα μέσα από Θεατρικές Τεχνικές (Γυμνάσιο/Λύκειο)

Εκπαιδευτικό, Βιωματικό Πρόγραμμα εγκεκριμένο με την υπ' αρ. πρωτ. 26/30-06-17 πράξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας την Ιλιάδα μέσα από θεατρικές τεχνικές» αποτελεί μία καινοτόμα και αποτελεσματική πρόταση κατά την οποία προσεγγίζεται η Ιλιάδα μέσου του θεάτρου, ενισχύοντας τόσο τη βιωματική εμπλοκή όσο και την κριτική ικανότητα του μαθητή.
Έννοιες της Ιλιάδας όπως πόλεμος, βία, πατρίδα, γυναίκα, ιεραρχία, σύγκρουση, ελευθερία, θα αξιοποιηθούν μέσα από θεατρικές μεθόδους: Θεατρικό παιχνίδι, εκπαιδευτικό δράμα, αυτοσχεδιασμός και inquiry drama.
Τα θέματα – έννοιες προσεγγίζονται βιωματικά και κριτικά και αναπτύσσονται σε στάδια: Διαμόρφωση της ατμόσφαιρας του δράματος, χτίσιμο του χώρου και του ρόλου, εισαγωγή στη δραματική ένταση και λύση της πλοκής. Πρότυπα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και καταστάσεις που συναντάμε στον κόσμο της Ιλιάδας μεταφέρονται στο φανταστικό κόσμο του θεάτρου με απώτερο σκοπό να διερευνήσουμε μαζί με τα παιδιά το νόημά τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα παιδιά εξοικειώνονται με το έπος, επεξεργάζονται νοήματα που εκπορεύονται από αυτό, αξιολογούν τα κίνητρα και τις συμπεριφορές των ηρώων, καλλιεργούν την ενσυναίσθηση μέσω της αποδοχής των συναισθημάτων του άλλου, ενδυναμώνουν τη γλωσσική επικοινωνία, αναπτύσσουν ομαδικό πνεύμα και ενισχύουν τη δημιουργική σκέψη και φαντασία.

Ενδεικτικές θεματικές του προγράμματος:

• Ικεσία Χρύση
• Ο θυμός του Αχιλλέα
• Η Βρισηίδα ως βραβείο
• Η ομορφιά ως κίνητρο πολέμου
• Σχέσεις φιλίας στον πόλεμο: Γλαύκος-Διομήδης
• Το δίλημμα του Έκτορα στην συνάντησή του με την Ανδρομάχη
• Λογική και Συναίσθημα: Φοίνικας- Αχιλλέας
• Η ύβρις του Έκτορα
• Συνάντηση Πρίαμου με Αχιλλέα: Νικητές και Ηττημένοι

Ημέρα: Τετάρτη
Ώρες: 9.15 - 11.15 ή 11.30 - 13.30 (Διάρκεια προγράμματος 90΄)
Αριθμός παιδιών: Μέχρι 50 άτομα
Κόστος: 5 ευρώ ανά παιδί

Χώρος: Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο χώρο Τέχνης της Trii ή στο χώρο του σχολείου σας.

Trii Art Hub, Δράκου 9, Αθήνα 117 42 (Σταθμός Μετρό Συγγρού-Φιξ)
Website: www.trii.gr, email: info@trii.gr
Τηλ. 210 9210333, 6985 904504

Για κρατήσεις ημερομηνίας επίσκεψης σχολικών μονάδων & πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα :
Τηλ. Επικ.: Ελένη Χατζηγεωργίου 6938 629538
Νικολέττα Μαρκοπούλου 6976 788151

Βιογραφικά σημειώματα

Μαρκοπούλου Νικολέττα | Θεατρολόγος-Φιλόλογος
Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με θέμα πτυχιακής «Το Θέατρο του Καταπιεσμένου στην Εκπαίδευση». Εργάζεται σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης και παράλληλα δουλεύει ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Έχει ασχοληθεί με την συγγραφή κριτικών θεατρικών κειμένων και έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής, θεατρικά εργαστήρια, σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες αναφορικά με την τέχνη και την εκπαίδευση.

Χατζηγεωργίου Ελένη | Θεατρολόγος – Ηθοποιός
Απόφοιτη Δραματικής Σχολής Πειραϊκού Συνδέσμου και του Τμήματος των Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με θέμα πτυχιακής «Το Εκπαιδευτικό Δράμα μέσα από τα ίχνη της Σταχτοπούτας». Εργάζεται ως δασκάλα Θεατρικού παιχνιδιού και ως ηθοποιός. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εργαστήρια για το θέατρο στην εκπαίδευση και την τέχνη.