Workshop Performance Art

Σεμινάριο Εικαστικού Κοσμήματος
8 Σεπτεμβρίου 2017
Εργαστήρι Αγιογραφίας
4 Σεπτεμβρίου 2017

Workshop Performance Art

"Το σώμα ως μέσο έκφρασης συνειδητών και ασυνείδητων καταστάσεων"

Σύντομη περιγραφή του εργαστηρίου:

Σε αυτό το εργαστήριο μας δίνεται η δυνατότητα της άσκησης πάνω σε βασικά στοιχεία και μηχανικές της εικαστικής performance. Εξερευνάται η αρχετυπική και πρωτόγονη κίνηση σε αντίθεση με την σύγχρονη κινησιολογία του σώματος. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πνευματική και διαλογιστική προέκταση του εαυτού μας, μέσα από τη συνειδητοποίηση του στόχου της performance. Στην διάρκεια της ζύμωσης των ιδεών, των υλικών, της έρευνας και της δημιουργικής δουλειάς των συμμετεχόντων, ενισχύονται οι ψυχοσωματικές δυνατότητες που προκύπτουν από την ακινησία και την ηρεμία. Η ασυνείδητη κίνηση απελευθερώνεται καθώς μειώνεται ο χρόνος σκέψης που συνήθως μας οριοθετεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Μία κινητήριος δύναμη φορτισμένη τόσο ενεργειακά όσο και βιωματικά μας οδηγεί σε αυθόρμητους αυτοσχεδιασμούς με αφετηρία πάντα το σώμα και το τρόπο με τον όποιο βιώνει το “εδώ και τώρα”.

 
Στόχος του εργαστηρίου είναι:

● Ότι όλη η λειτουργία και εφαρμογή που xτίζεται μέσα στην ευχάριστη αλληλεπίδραση με τους άλλους ή και με τον ίδιο μας τον εαυτό, ενυπάρχει η δύναμή του να παραμένουμε παρόντες ως performers - συνάνθρωποι.
● Μία διαφορετική μορφή επικοινωνίας όπου δεν βασίζεται τόσο στην λεκτική όσο στην επικοινωνία που παράγεται μέσω της βιωματικής σωματοποιημένης εμπειρίας.
● Δημιουργούνται ατομικά και ομαδικά performances που συνεχώς μεταβάλλονται και εξελίσσονται μέσα στον χωροχρόνο, εναρμονίζοντας την φυσική και οργανική ροή ενέργειας σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον.
● Εξοικείωση με τα διάφορα είδη performances (publice space, site-specific/in situ,long duration,) και εμβάθυνση στης εναλλαγές δυναμικών και μορφών performances (σωματική, λεκτική, ακτιβιστική).
● Άμεση σύνδεση και ενεργοποίηση του σώματος ως ένα εργαλείο που βοηθάει στο άνοιγμα της έκφρασης και της δημιουργικότητας πολλών διαφορετικών υλικών που χρησιμοποιούνται μέσα στη δράση.
● Να απελευθερώσουμε τις αισθήσεις μας να κινηθούμε ελεύθερα χωρίς να σκεφτόμαστε την εικόνα μας. Μέσα από διάφορες εναλλαγές ποιότητας και ταχύτητας εξερευνούμε το ζωτικό χρόνο της performance από μέσα προς τα έξω συναντώντας τον πραγματικό χρόνο.

Σε ποιους απευθύνεται:

Το εργαστήριο performance art είναι ανοικτό για συμμετέχοντες άνω των 18 ετών, απευθύνεται σε όποιον θέλει να εξερευνήσει και να εμπιστευτεί το σώμα και τα όριά του. Απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπάνε την τέχνη (τα εικαστικά, την μουσική, το χορό, το θέατρο, τον κινηματογράφο). Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, η μεθοδολογία του εργαστηρίου βασίζεται στην αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία όλων των συμμετεχόντων ανεξαρτήτου επαγγελματικής ιδιότητας.

Περιγραφή:

Πρόκειται για κύκλο εργαστηρίου(Σεπτεμβρίου- Οκτώβριο), δυο φορές την εβδομάδα, τρίωρης διάρκειας διάρκειας το κάθε μάθημα, το οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη:
Εισαγωγή

Μία θεωρητική και ιστορική παρουσίαση της performance art, μέσα από προβολές video και εικόνων διαφορετικών καλλιτεχνών.

Μέρος 1

Οι συμμετέχοντες γνωρίζονται μεταξύ τους μηδενίζοντας την απόσταση που τους χωρίζει αρχικά και εξοικειώνονται με τον χώρο. Ακολουθεί σωματική προθέρμανση μέσα από διάφορες τεχνικές και είδη ασκήσεων που ενεργοποιούν το σώμα και την θέλησή μας. Ενισχύουμε τον ζωτικό ρόλο της αναπνοής μέσα από απλές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της σωματικής προθέρμανσης σε ένα πλαίσιο σεβασμού και αγάπης προς εμάς και τους άλλους.

Μέρος 2

Στο δεύτερο μέρος υπάρχει απαραίτητος χρόνος ώστε τα άτομα να αφουγκραστούν αυτό που τους συνέβη, να συνειδητοποιήσουν τι είναι αυτό που τους κρατάει ενεργούς και παρόντες. Σωματοποιώντας κάθε εμπειρία που χτίζεται μέσα στο εργαστήριο με οδηγό συγκεκριμένες ασκήσεις π.χ. το κέντρο του σώματος, την ρευστότητα και την ακινησία, σε συνδυασμό με υλικά όπως νερό, χώμα, μέταλλο κ.τ.λ., καθώς και την τεχνική προετοιμασία του σώματος, όλα αυτά μαζί αναδεικνύουν νέες ποιότητες και μας κατευθύνουν σε αλόγιστους αυτοσχεδιασμούς της στιγμής. Ανάλογα τη ροή των αυτοσχεδιασμών, προκύπτουν ιδέες και ανάγκες ατομικών και ομαδικών perforformances. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα και έξω από το σώμα μας σε σχέση με τις δράσεις των άλλων. Εστιάζουμε στο τρόπο που η αυθεντική σωματική έκφραση, ενεργοποιεί, μεταλλάσσει ή μεταμορφώνει ολοκληρωτικά την δομή της δράσης, αφήνοντας πάνω της το προσωπικό μας στίγμα.

Μέρος 3

Σε αυτό στάδιο του εργαστηρίου εστιάζουμε στην ολοκλήρωση και παρουσίαση των πειραματισμών από τους συμμετέχοντες σε όλα τα μέλη της ομάδας. Μία ελεύθερη δημιουργική διαδικασία όπου ερευνάμε και συζητάμε του αυτοσχέδιους πειραματισμούς σχετικά με τον τρόπο, τον τόπο και τα υλικά. Σε κάθε κλείσιμο του εργαστηρίου προκύπτουν διαφορετικά έργα ανάλογα με τα ερεθίσματα που δουλέψαμε στο δεύτερο μέρος, ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες σχετικά με τα έργα τους και τον τρόπο παρουσίασης τους. Στον επίλογο του κάθε μαθήματος θα υπάρχουν στιγμές διαλογισμού και χαλάρωσης.

Εισηγητής:
Θοδωρής Τράμπας, Απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών.

Ημέρες/Ώρες εργαστηρίων

Έναρξη 22 Σεπτέμβρη 2017
Διάρκεια: 22- 30 Σεπτέμβριος
Παρασκευή 18:00 - 21:00
Σάββατο 10:00-13:00

Κόστος συμμετοχής

52€+ΦΠΑ ολόκληρος ο κύκλος
45€+ΦΠΑ προπληρωμή
13€+ΦΠΑ το μάθημα